De olika bröllopsdagarna

 

När man gifter sig med den man valt till maka eller make brukar man göra det för livet! Vissa äktenskap må krascha men många klarar sig i vått och torrt och allteftersom åren går får bröllopsdagarna olika benämningar. Enligt en gammal tradition, som går tillbaka till 1700-talet, brukar man ge varandra gåvor av olika material, beroende på hur länge man varit gift, på bröllopsdagen. Från början var det endast mannen som gav något till sin hustru men idag är det vanligast att både ger varandra en present som en symbol för den ömsesidiga kärleken som, i likhet med de olika materialen, växer sig starkare och dyrbarare år för år. Det är alltså ingen slump att den första bröllopsdagen firas med en bomullspresent medan den 85:e kräver gåvor tillverkade av månsten!

Runtom i världen kan traditionerna runt årsdagarna variera ganska rejält och innan vi går in på hur man firar bröllopsdagar i Sverige skall vi ta en liten titt på dem.

I vissa länder har man olika blommor beroende på antal år som har gått, och det är brukligt för mannen att ge sin hustru en bukett bestående av dessa blommor på de olika bröllopsdagarna. I USA ger man sin hustru en bukett av nejlikor det första året, liljekonvaljer det andra, solrosor det tredje osv. Den tionde bröllopsdagen firas med påskliljor, det 25e med irisar och den 50e med gula rosor.

En annan variant är att alltid ge ett smycke och beroende på tidslängden använder man olika juveler och material. Den första gåvan består av pärlemor, den 10e av kristall, den 50e av guld och 60e av diamant. Detta kan variera beroende på land men tanken är alltid att gåvan blir allt dyrbarare.

Som sagt, den första bröllopsgåvan skall i Sverige vara tillverkad av bomull. Det kan vara allt ifrån en vacker sjal eller näsduk till en gullig hemmagjord ram bestående av bomullstussar. År två är papper och då får man ge varandra till exempel ett vackert kort med en dikt på, en pappersbukett eller kanske en ett par designade örhängen av papper. Efter tio år har man kommit upp i materialet tenn och då passar det bra med vackra tennföremål som kanske ljusstakar eller varför inte vackra bestick? Efter tjugofem ger man varandra silvergåvor och efter femtio guld, och klarar man sig så långt som till sjuttiofem blir det diamanter.