En kvinnas hand med ring.

Hur vet man om man bör gifta sig?

Ni har varit tillsammans några år, allt känns stabilt och kanske bor ni tillsammans redan. Det är ofta nu som frågan om bröllop brukar börja dyka upp, men det är inte alltid som båda parterna känner likadant inför bröllopet. Hur vet ni om det är dags nu, eller om ni ens ska gifta er? I Sverige idag är det ju sällan ett problem med att inte gifta sig och ändå leva tillsammans, men det finns ju också fördelar med att vara gift. Ett exempel är att det underlättar när man ska planera sitt testamente och arv, eftersom par som inte är gifta inte har samma självklara rätt att ärva av varandra om någon tragiskt nog skulle gå bort. Det kan också finnas andra saker som gör att man kanske funderar på giftermål.

En kvinnas hand med ring.

Det kan också såklart finnas en önskan om att vara gifta när man ska flytta ihop, åtminstone inom vissa kulturer och traditioner. I vissa fall är det till och med ett krav från ens omgivning att man ska gifta sig innan man kan köpa en gemensam bostad och börja fundera på barn. Det ska såklart alltid kännas rätt att gifta sig oavsett, men det kan vara så att man bör gifta sig för att hålla sig till traditionen. När man väl har gift sig så kan man sedan börja inreda sitt gemensamma hem (det kan vara en utmaning bara det!). Valen är många för det nygifta paret – ska man köpa ett runt eller fyrkantigt matbord, ha vanliga eller ställbara sängar och i vilken färg ska man måla sina väggar? Här är det förstås bra om man har pratat ihop sig innan, och en förutsättning för att vara gift är att kunna kompromissa om sådana saker. Vet ni att ni kan samarbeta och lyssna på varandra så har ni bra möjligheter att lyckas med giftermålet och ett långt liv tillsammans. Självklart är det också viktigt att uppmärksamma varandra i vardagen, och att kunna skratta tillsammans.

Det är viktigt att lita på varandra

Man kysser kvinnas hand.

Något av det allra viktigaste när man gifter sig är att man kan lita på varandra. Det handlar både om stora saker, som att man känner sig trygg med att partnern kommer att behandla en bra och inte till exempel vara otrogen, och om de mindre sakerna i vardagen. Eftersom ni ska dela hela era liv tillsammans är det otroligt viktigt att ni litar på att ni kan stötta varandra i de problem som kan uppstå under ett helt liv. Ibland händer oförutsedda saker som kan bli en prövning och då är tilliten mycket viktig att kunna falla tillbaka på. Det allra bästa förhållandet är inte nödvändigtvis ett sånt där ni aldrig bråkar eller är oense, utan ett där ni vet var ni har varandra, ni har inga hemligheter och ni utvecklas tillsammans. Kan ni göra det och samtidigt kunna kommunicera, kompromissa och ha roligt tillsammans så kan giftermålet bli långt och lyckligt. Hur mycket hänsyn man ska ta till andras åsikter om när man ska gifta sig får man förstås fundera på, men i slutändan är det brudparet själva som måste vilja gifta sig och leva tillsammans resten av livet.