Gift eller sambo- vilket är bäst?

Sverige är ett av världens mest liberala länder. För många av oss är det en självklarhet att kunna dejta vem vi vill, ha intima relationer innan äktenskap, och till och med välja att aldrig gifta oss. Den här friheten kan ses som en fantastisk välsignelse, eftersom medborgarna i en hel del andra länder många gånger inte ens får välja hur de ska klä sig – ännu mindre vem de ska bilda familj med. Men möjligheten att välja mellan olika alternativ kan också göra det svårt att veta vilket alternativ som passar bäst. Gift eller sambo – vilket ska man välja?

Att vara sambo

Att välja mellan brudklänningar är enkelt – det är bara att titta på sidor som https://www.shopello.se/ – men att välja mellan att gifta sig eller bara bo tillsammans är svårare. Att vara sambo är idag mycket vanligt i Sverige. Många människor som gifter sig börjar med att bo tillsammans, just för att se hur livet skulle fungera ihop. Genom att vara sambo har du möjlighet att lära känna en person på djupet, vilket kan vara svårt om man är särbo. Du kan se din partners mindre glamourösa rutiner, hur hen hanterar olika situationer och hur pass irriterad du blir på t.ex. strumpor som kastas på golvet.

En annan fördel är att du som sambo inte förpliktar dig till något. Visserligen kan du numera officiellt registrera dig som sambo, planera testament osv för att förstärka dina rättigheter om någon tragedi skulle inträffa. Däremot är det betydligt enklare att lämna förhållandet om du en dag känner att du inte har samma känslor längre, eller om relationen inte skulle fungera.

Att vara gift

Många kvinnor (till och med flickor!) drömmer om sin bröllopsdag i många år, och ser den som en av livets höjdpunkter. Det kan ses som ett bevis på att parterna verkligen älskar varandra, och visar detta inför världen. På så vis kan det tyckas vara det ultimata testet; en person som verkligen ser dig som “den rätta” och vill tillbringa sitt liv tillsammans med dig har oftast inga problem med att gifta sig. Många upplever därför att ett äktenskap är något mycket mer romantiskt än att “bara” vara sambo.

Ett äktenskap innebär också en trygghet för många. Dels kan det vara av anledningen ovan, att man känner sig mer säker på hur en partner verkligen ser på framtiden. Men det kan även handla om praktiska saker, som regler när ni skaffar barn, arv och även sociala faktorer. Om du är sambo kanske farmor rynkar på näsan, och förvandlar alla högtider till dramaserier. Däremot är det viktigt att uppskatta den frihet vi har i Sverige, och göra det val som är rätt för dig- inte för andra.