Bröllop utomhus

När man planerar ett bröllop är det många delar att tänka på. En av de viktigaste är platsen för själva vigseln. Man kan ha vigseln i en pampig eller liten och mysig kyrka, men för de par som inte är med i Svenska kyrkan eller

helt enkelt inte vill ha vigsel i en kyrka krävs lite mer fantasi. Ett alternativ är att istället ha vigseln utomhus.

Vigselplatser utomhus

Valen av vigselplatser utomhus kan tyckas vara oändliga- natur finns ju överallt, men man behöver som ett minimum ha en vigselförrättare och vittnen på bröllopet. De flesta vill gärna ha några nära och kära med under vigseln. Därför bör man se till att välja en plats som man tycket om men som också är hyfsat praktisk. Några saker att tänka på är att det ska gå att ta sig till vigselplatsen och från denna till festlokalen, även för äldre och rörelsehindrade gäster som dessutom är finklädda. Några tips på vigselplatser kan vara i den egna trädgården, i en park, på en klippa vid havet eller en strand.

Smarta tips för utomhusbröllopet

Eftersom vädret alltid är osäkert, särskilt då datum för ett bröllop ofta sätts långt i förväg, ska man alltid ha en reservplats för inomhusvigsel. Det kan till exempel vara i festlokalen eller i ett lusthus i en park om ett sådant finns. Ett uppställt festtält i trädgården fungerar också.

Precis som vid alla naturutflykter bör man tänka på att ha ett litet överlevnadskit med sig. Ta med en väska med dricka, lite snacks och kanske Treo till brudparet som har en lång och nervpirrande men rolig dag framför sig. Till gästerna bör man servera någon form av mindre måltid före vigseln eftersom många troligtvis åkt långt till utomhusvigseln. Med förfriskningar i magen orkar gästerna med en liten utflykt och det dröjer ofta ganska länge innan bröllopsmiddagen blir serverad efter en vigsel.

Ceremoni, foto och kläder

Man bör kontakta en borgerlig vigselförrättare eller präst tidigt så att hen kan ta sig ut till vigselplatsen. Därefter utformas ceremonin precis som man vill, med eller utan musik. Tänk på att instrument och elektronisk utrustning måste väderskyddas.

Klädvalet är också upp till brudparet, men för gästernas skull bör man kanske inte ha klädkod frack om man gifter sig på en klippa i skärgården. I inbjudan är det viktigt att tala om att vigseln sker utomhus så att gästerna kan ta med en extra jacka, paraply och bekväma skor. Även brudparet bör ha smidiga skor. Skaffa ett par glittriga sneakers och spara klackskorna till festen istället!

Det man har kvar efteråt som ett kärt minne är fotografier och därför bör man satsa på en bra fotograf. Träffa gärna fotografen innan och åk ut till vigselplatsen så att fotografen får se ljusförhållanden och bra vinklar/platser att fotografera från.

Ett utomhusbröllop på en plats som betyder mycket för paret blir ett fantastiskt minne och ett äventyr. Skulle det regna är det inte hela världen- bröllop är alltid underbara ändå!