Gifta sig i utlandet

Att gifta sig utomlands har blivit riktigt stort och det är kanske inte så konstigt eftersom svenskar är ett resande folk. Ett strandbröllop i Karibien, en vigsel på en av New Yorks skyskrapor eller en intim vigsel vid det lilla Mamma Mia-kapellet på den grekiska ön Skopelos är bara några få av de hundratals alternativ som finns att tillgå idag.

För att gifta sig utomlands finns ett antal faktorer som man bör tänka på för att dels kunna genomföra det hela och dels få det så perfekt som möjligt.

Ett viktigt beslut är huruvida man vill gifta sig borgligt eller kyrkligt. Åker man till Mallorca, till exempel, finns det kyrkor som svenska par kan gifta sig i eftersom den Svenska Kyrkan har vigselrätt där. Å andra sidan kan man inte nyttja de flesta kyrkorna i Grekland om man inte är ortodox, så då kanske en borgerlig vigsel på stranden passar bättre?

Ett mittemellanalternativ är att gå in för en kyrklig välsignelse, som förvisso inte är ett juridiskt bindande bröllop men samtidigt är både vackert och romantiskt. Detta kan man göra i Paris där svenska kyrkan inte har vigselrätt men då får man gifta sig när man kommer hem.