Konsten att ha råd med ett bröllop

Ett bröllop är en extraordinär händelse för de flesta av oss. Näst efter barnens födelsedagar är bröllopsdagen en av de dagar under våra liv som ligger oss närmast om hjärtat, och som vi ständigt påminner oss själva om. Dessutom är det ett evenemang som ger oss tillfälle att träffa nära och kära under angenäma former.

Samtidigt är det för många ett evenemang som medför stora påfrestningar på privatekonomin. Detta gäller framförallt för de som har fått sin syn på hur ett bröllop ska se ut från amerikanska filmer, och bröllopstidskrifter med extravaganta bröllopsklänningar på omslaget. Då kan ett bröllop bli oerhört kostsamt. Samtidigt är bröllopet ett av livets stora arrangemang, varför vi är beredda att spendera lite extra på just den dagen.

Många bäckar små

Enligt traditionen är det brudens familj som ska stå för bröllopskostnaderna. Detta är emellertid en tradition som idag mer eller mindre har försvunnit. Idag är det ofta brudparet självt som betalar för bröllopet, med stöd av sina föräldrar och kanske även någon annan välbesutten släkting. Det är inte ovanligt att ett bröllop av idag finansieras enligt principen “många bäckar små” där det dock är brudparet som får bidra med den största av bäckarna.

Det är även vanligt att brudparet lånar till en del av kostnaderna för bröllopet. Ett bröllop är den stora dagen och då vill de flesta inte behöva “snåla” utan för en gångs skull kunna vara frikostiga såväl mot sig själva som mot omgivningen. Många av de som lånar använder sig av Lånakuten på Lånakuten.com där det är möjligt att jämföra lån och även ansöka om lån hos ett stort antal olika långivare. En stor fördel med Lånakuten är den snabba handläggnings- och utbetalningstiden. Ett par som, några dagar innan bröllopet ska äga rum, upptäcker att pengarna inte kommer att räcka till kan ansöka om lån på Lånakuten och redan samma dag få lånet utbetalt till sitt bankkonto.

Utgifterna i samband med ett bröllop

Även om man vill vara generös på bröllopsdagen kan man samtidigt vara försiktig med utgifterna. Det är trots allt skillnad på att vara ekonomisk och att vara snål. Det första steget för att hantera kostnaderna för ett bröllop är att skapa sig realistiska förväntningar och kanske även anpassa idealbilden av ett lyckat bröllop. De amerikanska filmbröllopen är något som möjligtvis de största Hollywoodkändisarna ägnar sig åt och inte gemene man. Vare sig i USA eller i någon annan del av världen. Den typen av bröllop skiljer sig bjärt från ett traditionellt svenskt bröllop, vilket i grunden är en relativt enkel men familjär tillställning.

Därutöver är det vanlig, hederlig hushållsekonomi som gäller. Det vill säga att man jämför priser och försöker att göra inköp av mat och dryck, oavsett om man väljer catering eller ej, men där man får mest valuta för pengarna. Detsamma gäller för den lokal där bröllopsfesten ska äga rum. Ofta kan en lantligt belägen festlokal vara betydligt charmigare och mer ändamålsenlig än en påkostad lokal i storstadens centrum. Genom att tillämpa hushållsekonomi är det fullt möjligt att uppleva en storstilad bröllopsdag utan att skapa alltför stora hål i plånboken.