Bröllopsnatten – olika förväntningar i olika kulturer

Den här bloggen har fokus på bröllop och fotografering men i den här texten kommer vi att uppehålla oss vid en särskild del av ett bröllop som inte brukar fotograferas så ofta, nämligen bröllopsnatten. Själva finalen skulle man kanske skulle kunna säga. Men hur man ser på äktenskapets fullbordande beror väldigt mycket på vilken kultur man tillhör och det är det som är ämnet för det här inlägget. Egentligen är bröllopsnatten något mycket laddat. En slags rit som många kan ha längtat efter och gjort sig föreställningar om i hela sitt vuxna liv. Men förväntningarna och de praktiska arrangemangen påverkas också av hur vi lever i stort och vilken syn man har på äktenskapet. Vi kommer titta på den ganska skarpa kontrast som framträder om man jämför bröllopsnatten och dess betydelse i kulturer som verkligen fokuserar på den stundande natten och vår egen kultur – där just den första natten som man och hustru inte betyder särskilt mycket.

Blod och romatik

Ett bröllopsfirande i väst kan sluta hur som helst men i många kulturer handlar det om en ritual med flera förutbestämda steg. Suhag Raat kallas bröllopsnatten enligt hinduisk tradition och där förbereds både bruden och sovrummet på ett utstuderat sätt. Handlar det om ett bröllopsfirande i någon av de högre kasterna har bruden badats och parfymerats och hon väntar på brudgummen bakom en särskild slöja. Det förutsätts att bruden är oskuld och att hon alltså för första gången har sex med sin make just denna natt. På morgon efter kommer en tvätterska och tar hand om de plagg bruden burit då de anses orena (det kan ju förekomma blod – om bruden verkligen var oskuld). Även muslimsk bröllopssed handlar mycket om den första natten och om att visa upp blodiga lakan morgonen efter. I vissa familjer känner knappt bruden och brudgummen varandra innan de ingår äktenskap och det handlar ibland om större åldersskillnader än i väst. Om bruden anses vara ett barn är det brukligt att vänta med det första samlaget tills efter det att hon menstruerat.

De flesta har inte sex på brölloppsnatten

I Sverige och många andra västeuropeiska länder är det festen som är det viktiga under bröllopet. Det är en utåtriktad tillställning där brudparet passar på att umgås med sina vänner och bekanta där den viktigaste ceremonin också brukar vara publik, i kyrkan eller på en fin plats med en borgerlig vigselförrättare. Det finns faktiskt statistik som visar att de flesta inte orkar ha sex på sin bröllopsnatt. Det är vanligare att partyt fortsätter ända in på morgonkvisten då paret stupar i säng. En av anledningarna till detta kan vara att det ytterst sällan ett brudpar inte redan har haft sex med varandra många gånger innan de gifter sig. Det är alltså inte alls samma efterlängtade symbolhandling som i andra kulturer. Vill man göra något extra av sin bröllopsnatt är en tanke att man ser till att göra något man inte provat förut, kanske med hjälp av artiklar från vuxen.se, eller ett par av gästerna på bröllopsfesten.