Vem älskar inte att gå på bröllop? God mat, festlig stämning och familjen samlad för att fira. Det här gäller ju förstås de flesta bröllop, men för muslimska bröllop ännu mer så. Lite extra allt kan man säga, från vilket land inom den muslimska kultursfären brudparet än kommer. Extra mycket smaskig mat, stor tyngdpunkt på högljudd musik som verkligen går att dansa till och framför allt – extra mycket släkt och vänner. Här är inte bara den närmaste familjen hjärtligt välkommen, utan även alla kusiner, sysslingar och bryllingar mellan 0 och 100 år! Ett bröllop är en megahändelse i många muslimska länder, en riktig milstolpe i livet, inte bara för brudparet utan även för övriga inblandade gästerna. Det är ett utmärkt tillfälle att bygga nya allianser, knyta nya vänskapsband eller kanske till och med träffa sin framtida förälskelse. En sak är helt säker – om man har förmånen att bli bjuden på ett muslimskt bröllop kommer det att bli ett minne man bär med sig hela livet.
Muslimskt gay-bröllop ovanligt
Ett muslimskt bröllop lämnar som sagt ingen oberörd. Problematiskt kan det dock bli om det visar sig att den tilltänkta inte är av det motsatta könet utan samma. I de flesta muslimska länder är homosexualitet inte ok, till och med olagligt och belagt med stränga straff, därför blev vigseln mellan brittiska Jared och Sean desto mer sensationellt eftersom det blev det första homobröllopet i England. Jared och Seans kärlekssaga började på en parkbänk och slutade som tur var lyckligt med ett traditionellt muslimskt bröllop omgivna av stöttande familj och vänner men vägen dit har varit tuff och kantad av glåpord, mobbing och utanförskap. Vanligtvis är den muslimska vigselakten en enkel ceremoni som leds av en imam/mulla som läser ur Koranen och det hela utspelar sig ofta hemma. Huvudfokus läggs ofta på den efterföljande festen som brukar hållas i en samlingslokal. Om familjerna är mycket troende, kan festen vara separerad i två skilda delar, en för män och en för kvinnor. De äldre pojkarna följer då med männen, och flickorna och de yngre barnen är med kvinnorna.
Det kostar på att ligga på topp
Ett så stort firande kräver förstås väldigt omfattande förberedelser – och en stor plånbok. Ett muslimskt bröllop är en jätteutgift för en vanlig familj och då är det bra att det går att låna pengar vid behov . Det är självklart många som inte har möjlighet att spara ihop stora summor och då kan ett lån vara en bra utväg, särskilt om det kanske är lite bråttom. På så sätt kan man lägga det ekonomiska åt sidan för stunden, fokusera på bröllopsbestyren och senare i lugn och ro betala tillbaka skulden. I muslimsk tradition är det mannen som betalar hemgiften till kvinnan och inte tvärtom som det var i Sverige förr i tiden. Ofta handlar hemgiften om gåvor i äkta guld och fyller en praktisk funktion. Om paret skiljer sig, vilket är tillåtet inom islam, står hon inte utblottad eller om familjen hamnar på obestånd så säljer man av guldet så man klarar sig. Hemgiften fungerar helt enkelt som ett slags skyddsförsäkring.