Barnens roll på bröllopet

Huruvida man vill att barn ska vara med på ens bröllop eller inte är en smaksak. Självklart påverkas beslutet också av huruvida man har egna barn eller inte, eller nära släktingar som har barn. I så fall kanske man till och med vill att barnen ska ha en mer uttalad roll under bröllopsdagen.

Det finns flera sätt för barn att vara involverade. Inom den amerikanska bröllopstraditionen är det till exempel vanligt med ”flower girls” och ”ring bearers”, där de sistnämnda brukar vara pojkar. Blomflickornas uppgift är att gå före brudparet i kyrkan (eller en annan vigselplats) och sprida ut blommor i gången. Ringbäraren ska istället bära brudparets ringar på en liten kudde (där de brukar vara fastbundna för att undvika att de tappas bort).

I Sverige brukar barnen i bröllopsföljet inte ha en särskild uppgift på samma sätt, utan går helt enkelt före brudparet uppför altargången. Flickor kallas för brudnäbbar, och pojkar helt enkelt för näbbar. Det är vanligt att flickorna är klädda i vita klänningar eller klänningar som matchar brudtärnorna, och pojkarna i kostymer som matchar marskalkarna, men de kan också bära vanliga kläder. Om man planerar att ha brudnäbbar eller näbbar i sitt brudfölje kan det vara bra att tänka på att placera föräldrarna till barnen (om det inte är ens egna barn) långt fram i kyrkan, så att de kan ta hand om dem under vigseln. Det kan också vara bra att ha stolar åt barnen framme vid altaret, eftersom näbbar vanligtvis är mellan tre och nio år gamla, och det kan vara jobbigt att stå upp under hela vigseln i den åldern.

Hur ska man då tänka som gäst kring sina barn? Förutsatt att barnen är medbjudna till bröllopet (vilket i så fall framgår tydligt på inbjudan) kan det vara bra att förbereda sig inför middagen och kyrkan genom att öva. Man kan till exempel leka finmiddag hemma, och låta barnen vara värdar åt sina föräldrar och träna på att sitta fint. Något som kan kännas som en lättnad (för både föräldrar och barn) är dock att klädkoden för bröllopet inte gäller barnen. Det räcker att man tar på dem de finaste kläderna de har. Har man mycket små barn ska man självklart även tänka på att ta med sig allt man behöver under dagen, till exempel extra blöjor att byta med, nappflaskor, barnmat och barnvagn med en skön åkpåse, så att man kan vagga barnet till sömns utomhus utan att det fryser – inne i festlokalen är det ju sannolikt för högljutt för att barnet ska kunna sova. Du hittar mängder av snygga åkpåsar på Elodiedetails.se, som passar lika bra till bröllop som till vardags. Det viktigaste är dock att komma ihåg att barn är barn, och att det inte gör något om de blir lite stökiga under bröllopsfesten – de ska ju också ha roligt, och brudparet har räknat med det när de bjöd med barnen.