Transport under bröllopet

Alla som någon gång har varit inblandad i att planera ett bröllop – sitt eget eller någon annans – vet att det kan vara något av en logistisk mardröm. En bröllopsdag består av många hållpunkter där bröllopets huvudpersoner (det vill säga brudgummen och bruden) samt alla gäster måste befinna sig på särskilda platser vid bestämda tidpunkter, och mycket hänger därför på att transporten mellan dessa hållpunkter flyter på smidigt. Genom att börja tänka på detta tidigt i planeringen av dagen kan man bespara sig själv mycket vånda senare.

Den kanske viktigaste ”transportsträckan” att planera är brudparets resa från vigseln till festen. Detta eftersom denna färd av tradition ska vara något utöver det vanliga, så att brudparet kan anlända i stil till festen inför alla gäster. Vilken stil denna resa ska ha är helt upp till brudparet, och kan variera beroende på en rad olika faktorer, som vilket tema bröllopet har, var det är beläget och brudparets personliga intressen. Om båda makarna är golffantaster kanske man till exempel väljer att färdas i något mer okonventionellt, som en golfbil, och om bröllopet är förlagt till skärgården kanske brudparet åker från vigseln i båt. Kanske har brudparet just investerat i en ny bil, och vill därför använda sin egen bil för transporten. Det skulle till exempel inte på något sätt se malplacerat ut att komma med någon av bilarna på Hyundai.se till ett bröllop. De mest klassiska färdmedlen för brudparet är dock en snabb sportbil, en gammal veteranbil eller häst och vagn. Det sistnämnda är det uppenbara valet för den som vill ha ett prinsessbröllop med extra allt, medan en sportbil passar bättre för ett bröllop med mer modern touch. Man ska dock inte fästa sig för mycket vid vilken typ av bil (eller annat färdmedel) som passar bröllopets tema, utan snarare välja det som känns roligast – man gifter sig ju (förhoppningsvis) bara en gång, och då ska man passa på att göra dagen till en av de roligaste och mest minnesvärda i ens liv.

I all planering av brudparets transport får man dock inte glömma bort gästerna. Gästerna är ju trots allt det som gör bröllopsdagen så speciell, då alla ens vänner och hela ens släkt samlas för att fira tillsammans. Då gäller det också att se till att alla gäster lyckas ta sig till både vigseln och festlokalen, och kanske även tillbaka till sina hem eller till sina hotell efter festens slut. Detta gäller särskilt om man har förlagt vigseln och festen till en avlägsen plats, till exempel långt ute på landet eller ute i skärgården. I det förstnämnda fallet kan det vara värt besväret och kostnaden att hyra en buss att frakta ut gästerna med, eftersom man då försäkrar sig om att alla kommer i tid och att alla hittar. Har man sitt bröllop på en ö i skärgården kan man naturligtvis inte heller räkna med att alla gäster har en egen båt, utan får ordna transport ut till vigseln.

Det kan med andra ord innebära en hel del arbete att få alla pusselbitar med logistiken att gå ihop, men när man väl når dagen D får man ta del av frukten av sitt arbete, eftersom man då inte kommer att behöva oroa sig för någonting, utan bara kan njuta av sin bröllopsdag med vetskapen om att allt kommer att flyta på.