Mat och dryck på bröllopet

Bröllop är en av de största högtiderna i livet och bör firas ordentligt. Däremot kan kostnaderna för bröllopsfesten lät skena iväg. Eftersom de flesta bara gifter sig en gång i livet slås det på stort med många gäster. Kostnaderna för mat, dryck och lokal kan snabbt överstiga budgeten. Med god planering behöver dock inte bröllopet kosta skjortan. Det gäller bara att prioritera och göra inköpen i god tid. Nedan följer några tips hur du kan tänka med mat och dryck på bröllopet för att inte spendera en förmögenhet i onödan.

Dryck

Drycken är en stor utgiftspost på de flesta bröllop. Vid ett bröllop bjuds gästerna ofta på champagne, vin till maten samt avec. Många gånger ingår även alkohol på efterfesten. Om ni har många bröllopsgäster kan detta bli dyrt. Med god planering kan ni spara mycket pengar. Beställ gärna vin till bröllopet på nätet för att hitta precis de viner som passar er bröllopsmeny. Det går även att hitta förmånliga priser i “lagertömning” vilket gör att ni kan spara en rejäl slant. Även champagnen kan bytas ut mot mer plånboksvänligt bubbel, exempelvis en spansk cava eller en italiensk prosecco. Att köpa egen alkohol är betydligt billigare än att köpa vinpaket på restauranger. Ni kan spara mycket pengar om ni bokar en lokal som tillåter att ni tar med er egen dryck. Glöm inte att köpa alkoholfria alternativ till gäster som inte dricker alkohol. Bjud gärna på alkoholfritt bubbel eller en god cider.

Beräkna dryck

För att beräkna hur mycket dryck som går åt är det viktigt att tänka igenom de olika tillfällena ni vill bjuda på något att dricka. Vanligtvis serveras bubbel som fördrink. Beräkna att varje gäst dricker ett glas, men om ni planerar att fördrinks-minglet ska hålla på ett tag så är det bra med ett par extra flaskor. Till förrätten kan ni räkna med ett glas vin eller en öl per person. Till varmrätt brukar 2 glas vin eller två öl per person vara en bra uppskattning. Till avec kan ni räkna med 4 cl per person. En flaska bubbel räcker ofta till 6-8 glas och en flaska vin räcker till 5-6 glas.

Mat & Tårta

Mat är en viktig del av bröllopet och även en av de största utgiftsposterna. När det kommer till mat sparar ni framförallt pengar på att laga mycket själva. Detta är i vissa fall inte möjligt eftersom det tar mycket tid. Ett alternativ är att ni gör en del av maten själva, exempelvis sallader och såser, och sedan använda er av catering för den varma maten. Utgå ifrån er själva och mat ni gillar. Det måste inte vara exklusiv mat, det viktiga är att den är god och mättande. När det gäller bröllopstårtan kan ni baka själva och frysa in. Ett annat alternativ är att göra en efterrättsbuffé med många olika sorters kakor och tårtor.