Hitta den perfekta brudklänningen

Den kanske viktigaste förberedelsen inför bröllopet för många blivande brudar är att hitta sin brudklänning, och det kan vara en nog så omfattande uppgift. Att hitta den perfekta klänningen, som lever upp till ens förväntningar samtidigt som den är inom ens budget, kan vara lättare sagt än gjort. Här tänkte vi därför ge några tips som kan underlätta processen, och förhoppningsvis leda fram till att just du kan hitta din drömklänning.

En sak som kan vara viktig att ha i åtanke är till exempel att gå in i letandet med ett öppet sinne. Självklart är det bra att ha en uppfattning om vilken typ av klänning man vill ha, men det kan också vara bra att prova andra modeller – det kanske visar sig att en modell man inte ens övervägt sitter perfekt! Detta anknyter också till tips nummer 2, nämligen att inte fästa för stor vikt vid klänningens dekorationer och detaljer till en början. Istället bör man fokusera på klänningens modell, så att man vet vilken modell man ska utgå från i det fortsatta letandet.

Ett problem kan självklart vara att man hittar en modell eller klänningstyp som ligger över ens budget. Då finns det flera alternativ man kan överväga. Ett är självklart att leta efter samma klänning eller en liknande klänning second hand. Många brudar väljer att sälja sin klänning året efter sina egna stora dagar, vilket betyder att det finns ett relativt stort utbud av klänningar som bara använts en gång, men som säljs för priser betydligt lägre än nypris. Ett annat alternativ är att hyra klänningen, men detta gör att man blir begränsad gällande material och modell – hyrklänningar har till exempel sällan känsliga material som organza, tyll eller spets.

Slutligen två tips som kommer att göra letandet till en betydligt bättre upplevelse: se till att ha gott om tid, och ta med ett smakråd. Att vara stressad leder aldrig till bra beslut, så man bör se till att dels ha gott om tid på sig att gå och leta och prova klänningar i butiker, dels att vara ute i tillräckligt god tid före bröllopet för att hinna göra justeringar på klänningen man valt. Smakrådet är oumbärligt för att kunna bolla tankar och idéer under processen, och det bör vara någon som känner bruden väl och som vågar vara ärlig, som bästa vännen, mamman eller en syster. Mammor ger ofta de allra bästa råden, eftersom de känner bruden bäst av alla och inte har egna bröllopsdrömmar som påverkar deras omdöme (så som brudtärnorna kan ha).

När man så till slut har hittat klänningen som man ska gifta sig i, och som man känner sig verkligt vacker i, kan man börja planera för resten av ens outfit på den stora dagen, till exempel hur man ska ha håret, vilken typ av bukett man vill ha och vilka skor man ska ha på sig. Kanske har man vid det laget också börjat fundera på eventuella andra saker man vill förändra till bröllopet, till exempel om man ska manikyrera naglarna, vaxa benen eller bleka tänderna. För det sistnämnda är det bäst att gå till en tandläkare och utföra blekningen, snarare än att göra det själv hemma – det sista man vill är ju att råka ut för ett missöde som förstör ens leende lagom till ens bröllopsdag. Du hittar en kompetent tandläkare som kan hjälpa dig på Distriktstandvarden.se.