När två personer väljer att ingå äktenskap och sedan ha en mottagning för sina nära och kära kallas det för ett bröllop. Hur det hela gå till kan variera väldigt beroende på parets nationalitet, trosåskådningar, ekonomi och allmänna önskemål men det som är gemensamt är att de har valt varandra som livspartners och nu vill gifta sig med varandra.
Ordet bröllop kommer från det fornnordiskt ordet bruplöp som kan översättas brudlopp. Det går tillbaka till den urgamla traditionen att följa bruden i en procession när hon skulle till sitt nya hem. Denna ceremoni återfanns redan hos de gamla grekerna, där brudgummen helt enkelt kom och tog sin brud vid tröskel till hennes hem och sedan, under pompa och ståt, ledsagade henne till deras nya, gemensamma hem. I många delar av Sverige är det fortfarande vanligt med en slags bröllopsprocession där antingen bruden ankommer till kyrkan åtföljd av släkt och vänner eller paret efter vigseln promenerar utmed gator och torg åtföljda av musikanter och gäster.
Ett bröllop kan vara storslaget eller oerhört spartanskt och det är upp till paret att bestämma hur de vill ha det. För vissa är det viktigt att det hela är storslaget och det finns många som sparar slantarna i flera år bara för att kunna ha ett riktigt brakbröllop. För andra är bröllopet en enkel borgerlig vigsel i det lokala rådhuset följt av en middag i sällskap med några vänner; det är en individuell fråga.
Skall man gifta sig i kyrkan brukar paret träffa sin präst några gånger innan vigseln för att gå igenom ritualet, vad som skall sägas och hur bröllopet skall gå till. Man brukar repetera ett par gånger i förväg och det kan handla om allt hur man skall gå, var brudtärnorna skall stå, vad man säger under akten och vilken musik som skall spelas. Har man någon som skall spela eller sjunga en speciell visa under akten? Vill man att de församlade skall sjunga några psalmer? Vill man spela en berömd hitlåt genom högtalarsystemet?
Alla vigselakter i kyrkan innehåller löften där bruden och brudgummen lovar varandra trohet och stöd i vått och torrt. Förr i tiden inkluderade man också Sankt Paulus ord att kvinnan skulle frukta mannen men det har man idag tagit bort i den svenska kyrkan. Det vanligaste är att prästen läser upp ett litet löftestal som paret repeterar i tur och ordning, men idag är det också många som väljer att själva skriva sina löften och läsa upp dem för varandra.
När paret så är gift bär det av till bröllopsfest och även denna kan variera mycket. Man kan hyra en lokal med liveband om man har väldigt många gäster eller ha en liten drinkmottagning i hemmet. Det är brukligt att paret dansar en dans inför sina vänner och det kan vara en vals, en bugg eller headbangande till hårdrock. Idag finns det inga regler för hur saker och ting måste vara, huvudsaken är att alla har roligt och att bröllopet blir ett oförglömligt minne!